Sıkça Sorulan Sorular

Genellikle danışanlarımızın merak ettiği ve önemli bulduğu konular hakkında detaylı açıklamalar ve yanıtlar bulabilirsiniz. Bu bölümde, psikoterapi süreci, randevu alma işlemleri, danışmanlık hizmetlerimiz ve sıkça karşılaşılan konular (SSS) hakkında bilgilendirici içerikler sunuyoruz. Eğer merak ettiğiniz bir konu hakkında burada cevabını bulamıyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Genel Sorular

Neden terapi almalıyım?

Terapi konusunda uzman bir psikolog tarafından gelen kişilere iç görü, deneyim, farkındalık keşfetme hayattan keyif alma cesaret ve özgüven gibi birçok konuda sizi aydınlığa kavuşturan bir yolculuk ve deneyimdir.
Ve bu deneyim sizi hayata dair daha yaşanabilir hale getirmeyi amaçlamaktadır. Ertelediğiniz tüm hedefleriniz ve hayallerinize artık bir adım daha yaklaşmak için psikoterapi desteği almalısınız. Hiçbir sorun kalıcı değildir ve her yaşanılan mücadele edici tavrınız aslında sizi daha da büyütüp geliştirir.

Online terapi, yüz yüze terapi kadar fayda sağlar mı?

Online terapi hizmeti veren uzmanlara en sık sorulan sorulardan biri de online terapinin yüzyüze terapiler kadar etkili olup olmadığıdır. Bununla ilgili bir çok bilimsel araştırma yapılmıştır ve cevap evettir. Online terapiler de oldukça etkilidir.

Terapi seansları ne sıklıkla yapılır?

Terapi seanslarının sıklığı terapi türüne, terapistin önerisine ve bireyin ihtiyaçlarına göre değişebilir. Genel olarak terapi seansları haftalık veya iki haftalık periyotlarla düzenlenir. Ancak bazı durumlarda terapistler, daha sık veya daha seyrek seanslar önerebilir. Birçok terapi türü için haftalık seanslar yaygındır. Örneğin, bilişsel davranışçı terapi (BDT) genellikle haftada bir seans şeklinde yapılır. BDT, birçok psikolojik sorunun tedavisinde etkili bir terapi yöntemidir ve bireylerin düşünce kalıplarını ve davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olur. Diğer terapi türleri, özellikle daha az yoğun veya destekleyici terapiler, iki haftada bir veya ayda bir seansları içerebilir. Bu terapiler genellikle bireyin günlük yaşamıyla başa çıkmasına yardımcı olmak, stresle başa çıkmak veya kişisel gelişimi desteklemek amacıyla kullanılır. Terapi süreci boyunca terapistinizle birlikte seans sıklığını belirlemeniz önemlidir. Terapistiniz, terapiye başladıktan sonra sizin ilerlemenizi değerlendirecek ve seans sıklığını ihtiyaçlarınıza göre ayarlayacaktır

Ne zaman psikoloğa gitmeliyim?

Psikoloğa gitmek, zor zamanlarında duygusal veya zihinsel olarak destek veya rehberlik arayan birçok insan için faydalı olabilir. Ancak, tam olarak ne zaman psikoloğa gitmeniz gerektiği konusunda net bir kural yoktur. İhtiyaçlar ve deneyimler her birey için farklılık gösterebilir. Bununla birlikte, aşağıdaki durumlarda psikoloğa başvurmanız faydalı olabilir: Duygusal sıkıntılar: Sürekli endişe, depresyon, korku, panik atak gibi duygusal sıkıntılar yaşıyorsanız, bir psikoloğun desteğinden yararlanabilirsiniz. İlişki sorunları: Partnerinizle veya ailenizle ilişkilerinizde sürekli problemler yaşıyorsanız, bir psikoloğun yardımı ilişkilerinizi düzeltmede yardımcı olabilir. Travma sonrası stres bozukluğu: Travmatik bir olay yaşadıktan sonra tekrarlayan hatıralar, kabuslar veya korku gibi belirtiler yaşıyorsanız, bir uzmana başvurarak destek alabilirsiniz. Bağımlılık sorunları: Alkol, uyuşturucu veya başka bir bağımlılıkla mücadele ediyorsanız, bir psikolog size bağımlılıkla başa çıkmak için stratejiler sunabilir. Özsaygı ve benlik saygısı sorunları: Kendine güven eksikliği, düşük benlik saygısı ve sürekli kendini eleştirme gibi sorunlarla başa çıkmak istiyorsanız, psikolojik destek size yardımcı olabilir. Stres ve iş performansı: Yoğun stres altında çalışmak, işyerindeki sorunlar veya iş performansınızda düşüş yaşamak, bir uzmana başvurarak stres yönetimi ve işyerindeki performansınızı artırma konusunda destek alabilirsiniz. Bu sadece genel bir liste olup, bir psikoloğa gitmek için başka birçok neden de olabilir. Kendinizi rahatsız hissettiğinizde, günlük işlevlerinizi yerine getirmekte zorluk çektiğinizde veya destek aramak istediğinizde, bir psikoloğa başvurmayı düşünebilirsiniz. Bir uzmana danışarak, size en uygun olanı belirlemek ve ihtiyaçlarınıza uygun tedavi veya danışmanlık almak önemlidir.

Psikolojik danışmanlık süreçleri sohbet etmekle eşdeğer midir?

Psikoterapi asla sohbet etmek anlamına gelmez. Sohbetlerin genellikle belirgin bir amacı olmaz. Terapideki diyaloğun ise her zaman bir amacı vardır. Bu amaç, danışanın problemini çözmesi ve daha iyi bir ruh haline kavuşmasıdır. Seans odasındaki iki kişi yani psikolog ve danışan rastgele bir araya gelmiş kişiler değildir. Psikolojik danışmanlık hizmetinde kullanılan temel araç konuşmadır ancak bu sıradan bir konuşma değildir. Sorulan her sorunun, alınan her cevabın, gözlemlenen her mimik ve jestin büyük yap-bozun bir parçası olarak ele alındığı sistemli ve amaçlı bir konuşmadır.

Terapide konuşulanlar başkalarına (aileme, eşime vs.) aktarılır mı?

“Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Psikolojik danışmanlık seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez. Bazı durumlarda danışanın izni ve kendi belirlediği sınırlar dahilinde aile üyeleri terapi sürecinin gidişatı hakkında bilgilendirilir. Ancak bu bilgilendirmede seansların içeriği asla paylaşılmaz.

İyi bir terapi süreci nasıl olur?

Seanslarınıza terapistinizle beraber belirleyeceğiniz saatlerde ve günlerde gelmeniz, acil bir durum olmadığı sürece seans iptali yapmamanız, seanslardan sonra konuşulanları başka kişilerle paylaşmamanız terapi sürecinin olumlu ilerlemesine katkıda bulunur.

Seanslar ne kadar sürer?

Seans süresi 45-55 dk arasında sürmektedir. Uyguladığımız bazı terapi modellerinde ise daha uzun sürebilmektedir.

Psikolog

Psikoloji lisans programını bitiren kişiler “psikolog” unvanı almaktadır. Psikologlar; psikoloji bilimi, kuramları, gelişim psikolojisi, endüstri ve örgüt psikolojisi, klinik psikoloji gibi psikolojinin alt dalları, araştırma yöntemleri ve istatistik alanlarında eğitim almış, bilgi sahibi kişilerdir. Bireylerin tutum, davranış, düşünce ve ruh halini inceler, davranışsal ve kognitif süreçlerin bilimsel açıklamaları üzerinde çalışırlar. Bununla birlikte, psikoloji biliminin gelişmesine katkı sağlayacak araştırmalar yürütürler. Psikologların çalışma alanları arasında okul, hastane, klinik, adliye ve şirketler gibi pek çok farklı alan bulunmaktadır.

Psikiyatri

Psikiyatri, tıp alanında uzmanlaşmış bir dal olarak, psikiyatri uzmanları (psikiyatristler) tarafından uygulanan bir disiplindir. Psikiyatristler, tıp eğitimi almış ve ardından psikiyatri alanında uzmanlaşmış doktorlardır. Psikiyatristler, psikolojik bozuklukların teşhis ve tedavisinde, genellikle psikotrop ilaçların reçetelenmesinde ve bazı durumlarda psikoterapi uygulamasında uzmandırlar. Psikiyatri, biyolojik ve nörolojik etmenleri de dikkate alarak zihinsel sağlık sorunlarını ele alır.

Online Terapi

Online terapi, geleneksel yüz yüze terapi oturumlarının yerine veya onunla birlikte internet aracılığıyla gerçekleştirilen terapi hizmetidir. Bu tür terapi, video konferans, telefon görüşmeleri, e-posta veya mesajlaşma gibi çeşitli dijital iletişim araçlarını kullanarak gerçekleştirilebilir. Online terapi, bireylerin terapiye erişimini artırabilir, coğrafi ve fiziksel engelleri aşabilir ve kişisel gizliliği koruyabilir. Bu yöntem genellikle psikolojik destek, danışmanlık, terapi oturumları ve hatta kriz müdahalelerini kapsar.

Ücretlendirmeler

Ücretlendirme ve detaylı bilgi için iletişim bölümünde yer alan telefon numaramızdan bize ulaşabilirsiniz. Size en uygun fiyatlandırma ve hizmet seçenekleri hakkında bilgi vermekten memnuniyet duyacağız.

Mesajlaşmayı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Powered by Codeco Soft
Merhaba 👋
Ben Psikolog Melisa Nur Demirer, sizlere nasıl yardımcı olabilirim?