EMDR

EMDR, “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) kısaltmasıyla bilinen bir terapi yöntemidir. EMDR, özellikle travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve diğer travma ile ilişkilendirilmiş durumların tedavisinde kullanılan bir psikoterapi tekniğidir.

Terapi boyunca zihnimizde yer alan anılarımıza ait bilgileri yeniden işleriz. Danışanlardaki rahatsızlığın nedeninin, olumsuz ve kötü olarak depolanmış hafıza ve anılar olduğunu belirten ve tedavide adaptif (uyumsal) bilgi işleme modelinin rehberliğinde bu kötü anıları değiştiren bir psikoterapidir. Yanlış inanışlar ve uyumsuz davranışlar bu depolanmış eski yaşantılarımızın anılarından kaynaklanır. Biz bu hedef anılara ulaşırız ve bunları terapi ile işleyerek değiştiririz. Sonrasında daha uyumlu bir çözümü güçlendirmek için diğer yaşam tecrübelerimizin anıları ile birleştiririz.

EMDR’nin temelinde, belirli göz hareketleri veya alternatif uyarıcılar kullanarak bireyin zorlayıcı anılarını işleme koymasına yardımcı olma fikri bulunmaktadır. Terapi, kişinin geçmişteki travmatik olayları daha sağlıklı bir şekilde işlemesine ve bu olayların yarattığı olumsuz etkileri azaltmasına odaklanır.

EMDR

EMDR Seans Aşamaları

1. Tarama ve Değerlendirme

Bireyin geçmişteki travmatik olayları belirlemek ve bu olayların yol açtığı duygusal ve bilişsel tepkileri değerlendirmek.

2. Hazırlık

Birey, terapi süreci hakkında bilgilendirilir ve rahatlatıcı teknikler öğrenir.

3. Bilgi İşleme Fazları

Bireyin odak noktası, travmatik olayların belirli yönlerine yönlendirilirken, göz hareketleri veya başka duyusal uyarıcılar kullanılır. Bu aşamada, kişinin duygusal tepkileri gözlemlenir ve olumsuz duygusal yanıtların azaltılması hedeflenir.

4. Yeniden Değerlendirme

İşleme koyma sürecinin etkili olup olmadığını değerlendirmek ve gerektiğinde terapinin odak noktasını değiştirmek.

EMDR, bireyin zorlayıcı anılarına odaklanarak duygusal yüklerini azaltma amacı güder. Göz hareketleri, terapist tarafından yönlendirilen yanıtlar ve diğer uyarıcılar, zorlayıcı anıların işleme koymasını kolaylaştırmak için kullanılır. Bu terapi yöntemi, birçok kişi için etkili olabilir, ancak her birey farklıdır ve herkesin tepkileri farklı olabilir. Bu nedenle, EMDR gibi terapiler genellikle lisanslı bir sağlık profesyoneli tarafından uygulanmalıdır.

EMDR tedavi süresi, danışanın yaşadığı travma sayısına ve travma sonrası stres bozukluğunun başlangıç yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genellikle, haftada bir ila iki kez olmak üzere toplam 6-12 seans şeklinde uygulanır. Bazı bireyler daha az seansta da fayda görebilirler. Tek olay travması yaşayan yetişkinler için tedavi süresi genellikle 5 saatin altında olabilirken, birden fazla travma yaşayan bireyler için daha uzun bir süre gerekebilir.

Mesajlaşmayı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Powered by Codeco Soft
Merhaba 👋
Ben Psikolog Melisa Nur Demirer, sizlere nasıl yardımcı olabilirim?